A+ A A-

Εύη Καραγιαννίδη

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ


Η Εύη Καραγιαννίδη γεννήθηκε στην Αθήνα.

Το 1988 αποφοίτησε απο την σχολή μηχανολογίας του Τ.Ε.Ι. Πατρών. Το 2008 φιλοξενήθηκε από το Sirius Art Centre στο Cobh της Ιρλανδίας, όπου και δημιούργησε τη σειρά φωτογραφιών με τίτλο "The Camera in wonderland". To 2009 αρίστευεσε στο MA in Design Visual Communication and Interactive Media του πανεπιστημίου Derby της Αγγλίας. To 2012 οργάνωσε και επιμελήθηκε το 2ημερών φεστιβάλ Φωτογραφίας (2φΦ) σε συνεργασία με το Δήμο Μώλου - Αγίου Κωνσταντίνου. Από το 2003, διδάσκει φωτογραφία και οπτική επικοινωνία σε workshops.

Έχει εκθέσει το έργο της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας. Επίσης, έχει εκδόσει στα περιοδικά La Lettre de la photographie, Imago no24, High Lights και Φωτογράφος.

 

Cobh και νησί Fota
Ένα μονοπάτι για το Sirius

 

Η φωτογραφία, ιστορικά, έδωσε στην ορατή πραγματικότητα τη δυνατότητα να καταγράψει τον εαυτό της. Η αντικειμενικότητα της νέας – μηχανικής - εικόνας, γέννησε μια νέα γραμματική που βάλθηκε να δώσει τις δικές της αφηγήσεις. Οικογένειες εικόνων, πορτραίτα, πλέγματα, τοπία, μπήκαν και βγήκαν από το φωτογραφικό κάδρο, αποτελώντας τα επιχειρήματα στη μόνιμη διαμάχη ανάμεσα στη χιμαιρική επιμονή για την αντικειμενικότητα του φακού - και στο αντίθετό της: το ντοκουμέντο δεν απεικονίζει αυτό που υπάρχει εκεί έξω, αλλά και κάτι που πηγάζει από τον ίδιο τον φωτογράφο. Η σχέση εξ' άλλου μεταξύ ατόμου και μηχανής, απασχόλησε με όλους τους δυνατούς τρόπους όλους τους φωτογράφους.
Ως προέκταση του ανθρώπου, εργαλείο που τον βοήθησε να δει ό,τι η πεπερασμένη του όραση δεν του επιτρέπει, οι φωτογραφικές εικόνες - και η διασπορά τους - απεικόνισαν μορφές που υποδέχονταν υπομονετικά την αναλυτική - κριτική ματιά του θεατή τους, αλλά και έννοιες κρυμμένες στην παράθεση των σημείων τους.

Που μπορούμε να κατατάξουμε τις εικόνες της Εύης Καραγιαννίδη από το Cobh και το νησί Fota;
Αποτελούν την επικύρωση της εμπειρίας της, όντας επίσης ένας τρόπος άρνησής της, περιορίζοντας - κατά την Susan Sontag - την εμπειρία σε αναζήτηση φωτογένειας; Μετατρέπει δηλαδή την εμπειρία σε εικόνα, σε ενθύμιο;
Η Εύη διαθέτει την «αυτοσυγκέντρωση, την πειθαρχία στη σκέψη και την αισθαντικότητα» που ζητούσε ο Henri Cartier Bresson ώστε το «μάτι του νου» να μπορέσει να «νοηματοδοτήσει» τον κόσμο.
Το κλειδί, ωστόσο, βρίσκεται στην πριν από το κλικ φάση. Δεν κατασκευάζει διανοητικά δεδομένα στα οποία να αντιστοιχούν οι φωτογραφίες της. Οι εικόνες της έρχονται από το δρόμο ενός καλύτερου εαυτού. Κάπως σαν να προϋπάρχουν και να αναδύονται. Στην ενότητα από το Cobh φαίνεται να το αισθάνεται και η ίδια αυτό.

Βγαίνοντας από το σπίτι έριξε μια κλεφτή ματιά στους κήπους που κατέληγαν στο λιμάνι. Ακόμη κι' όταν έκλεινε τα μάτια, η ομπρέλα ήταν εκεί. Το ίδιο και η σκισμένη πολυθρόνα. Όλα εξακολουθούσαν να φωτίζονται από το ίδιο φως.
Αν και βρισκόταν μακρυά από την άδεια κάμαρα έβλεπε ακόμη τον εαυτό της μέσα σ' αυτήν, σαν να μην είχε καθόλου φύγει. Δεν είναι αλήθεια ότι δεν συνάντησε ανθρώπους στην πόλη. Πέρασε από τις αυλές των σπιτιών τους, είδε τα ρούχα, τα παράθυρά τους, το αυτοκινητάκι στη μέση του δρόμου. Στο δάσος συνάντησε το κοριτσάκι με το κόκκινο φόρεμα, στο φως είδε τις κολώνες και τη μορφή που της θύμισαν το σπίτι. Στάθηκε και κοίταξε το Cobh κι απ' το μυαλό της πέρασε το πελώριο καθημερινό καράβι, οι κήποι του και το τεράστιο λιμάνι στη Βόρεια Θάλασσα.

Δεν ξέρω αν διαχειρίστηκε μιά εμπειρία.
Πιστεύω πάντως ότι απομακρύνοντας τη μηχανή από τα μάτια της είχε -ξανά- την αίσθηση της μεγάλης κλειδαρότρυπας.

Κώστας Γουδής
Αθήνα, Ιούνιος 2009

 

Οι φωτογραφίες με τίτλο "a path of Sirius" αποτελούν μέρος της σειράς "The Camera in Wonderland"

The photographs under of the title "a path of Sirius" have been constituted a part of the series "The Camera in Wonderland".

Place of the project: Cobh and Fota Island - Ireland (residency at Sirius Arts Centre)
Time of the project: August 2008

Capture: Digital
Camera type : Lumix DMC-LX2
Archive: Digital

Editor : Costas Goudis

Exhibition history of the project:
2012 fotonoviembre festival - fine art school - Tenerife - Spain
2010 festival of the Hellenic Centre for Photography (Aph10) - Gallery Astrolavos - Athens - Greece

Published by «Le journal de la photographie» (08/11/2011 and 02/11/2012)

The photographs are without any image manipulation prior to printing.
The prints 0.80cmx0.60cm are in Fine Art Paper Verona 250HD - MagicLée Intelicoat Technology USA and are printed to the Epson 9800 to the commercial studio photolab in Greece.

 

www.evikaragiannidi.com